Thursday, April 28, 2011

Bersabar untuk Sabar

Pertama: aku berfikir siapakah yang memberikan aku musibah ini? Dia adalah Allah. Maka dengan segera jiwaku menjadi tenang.

Kedua: aku berfikir bahawa Allah mampu menimpakan kepadaku musibah yang lebih besar daripada yang kuhadapi, dan Allah hanya memberikanku setakat ini sahaja, lantas aku memuji Allah atas musibah yang sedikit ini.

Ketiga: aku selalu ingat sabda Rasulullah bermaksud: 

"Tidaklah seorang mukmin terkena satu duri dan yang lebih besar daripada itu kecuali Allah mengangkatnya satu darjat atau menghapuskan daripadanya satu dosa." (Daripada ‘Aisyah, Riwayat Muslim) 


Keempat: aku berfikir bahawa musibah yang terjadi adalah di dunia dan bukannya di akhirat. 

semoga bermanfaat...suka? like jer

Wah..Tingginya

Assalammualaikum blog reader..
Bismillahirrahmanirrahim..
nie saya nak citer sikit,duk sabah mmg best,kos hidup rendah cikit bbnding kat tempat lain..p tw x,selama 18 tahun menetap kat sabah,saya xpnh g pi mendaki gunung kinabalu..saya berdoa agar satu hari nnt saya akn berpeluang mendaki gunung kinabalu..

Gunung Kinabalu yang terletak di SabahMalaysia merupakan puncak tertinggi di Malaysia dan puncak tertinggi Pulau Borneo yang ketinggiannya mencecah 4,095 meter dari aras lautGunung Kinabalu juga merupakan gunung kelima tertinggi di Asia Tenggara

 (nie pemandangan matahari terbenam dari mount kinabalu)

 (peak mount kinabalu yg agak sukar sedikit utk di daki)


 (mengikut sumber yg saya baca,ni salah satu sayuran yg tumbuh di gunung kinabalu)
 (salah satu tumbuhan yang ada semasa mendaki gunung kinabalu)

 sesungguhnya dengan mengingati Allah,jiwa akan menjadi tenang,~dengan melihat ciptaan Allah juga,Ianya akan memberikan kita keinsafan betapa kerdilnya kita di dunia ini..sesungguhnya semua ciptaan Allah itu cantik dan mempunyai fungsi tersendirisemoga bermanfaat...suka? like jer